Trivselregler

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

Ansvar för ordningen

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset/husen. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter trivsel/ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

För vem gäller reglerna

Trivsel/ordningsreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Trivsel/ordningsreglerna gäller också för beviljade andrahandshyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Om ordningsreglerna inte följs kan föreningen i allvarligare fall ifrågasätta om du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.

Har du frågor?

Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

ORDNINGSREGLER

Ordningsreglerna har antagits vid stämman 2008 samt uppdaterade av styrelsen våren 2010. Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.

1. Om allmän aktsamhet
Var aktsam om och vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om akut skada inträffar i huset, ta i första hand kontakt med någon i styrelsen enligt anslag i porten.

2. Om säkerhet
Kontrollera att portar går i lås efter in- eller utpassering. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Lämna inte dörrar uppställda. Din lägenhet skall vara utrustad med brandvarnare.

Många av föreningens lokaler, entréer, garage etc. är övervakade med tv-kamera som tar film på det som sker. Filmerna sparas tillsammans med in- och utpasseringar genom dörrar i flera månader på en säker dataserver som endast styrelsen har tillgång till. I det fall någon särskild händelse inträffar (inbrott, skadegörelse etc.) kan styrelsen gå igenom filmerna och ta ut material som underlag för polisanmälan osv. Data hanteras enligt de regler som berörda myndigheter ställt upp. Meddela gärna grannar eller styrelsen om du under en längre tid är borta från din lägenhet.

3. Om gemensamma kostnader
Iaktta sparsamhet vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el. Kostnader för vatten och el betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt och ingår i de avgifter som debiteras varje månad.

4. Balkonger & altaner
Balkonger får inte användas för - permanent förvaring av diverse bohag som inte hör till normal balkongmöblering - skakning av mattor, sängkläder mm - grillning Blomlådor skall placeras innanför balkongräcket. Se till att balkongdörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning. För inglasning av balkong eller altan krävs bygglov samt tillstånd av föreningen.

5. Markiser
Markiser i grå färg får sättas upp. Kontakta styrelsen för färgnyans och innan du monterar.

6. Garage
Garaget får nyttjas av de som hyr garageplats. Parkering får endast ske på markerad plats. Garaget får nyttjas av alla för passering mellan husen och för passage till sopskåpen på garageuppfarten.

7. Tvättstugor
Mattor och andra tunga textiler får inte tvättas i tvättmaskinerna. Ordningsregler som finns anslagna i tvättstugan skall följas. Bokning av tvättid sker på bokningstavla vid entrén i hus 9.

8. Cyklar, mopeder, mm
Cyklar och mopeder förvaras i cykelrummet, garaget eller på gården i cykelstället.

9. Rökning
Rökning är inte tillåten i föreningens lokaler, dvs. hyresrätter, garage, trapphus, portar och korridorer eller i andra gemensamma utrymmen som t.ex. tvättstugor och förrådsutrymmen.

Undvik att röka vid entréerna i enighet med de hänsynsregler som är vanligt förekommande vid offentliga byggnader. Rök inte heller på balkonger, innergård eller under tak då rök lätt sprider sig och tar sig in genom friskluftsintag.

10. Gården
Gården får givetvis utnyttjas av alla boende i föreningens lägenheter. Se till att plocka upp ditt eventuella skräp och undvik att röka på gården för allas trevnad.

11. Avfallshantering & källsortering
Sopskåpen på garageuppfarten får endast användas för sedvanligt hushållsavfall. Soppåsarna skall vara väl förslutna så att inte matrester sprids i sopkärlet. Det är förbjudet att ställa sopor nedanför skåpen, då dessa drar till sig råttor. Sopskåpen är låsta och öppnas med kodbricka.

Grovsopor och annat avfall ansvarar medlem själv för att återvinna.

12. Källarförråd
I källarförråd får förvaras personliga tillhörigheter endast på avsedd plats. Gångarna skall av säkerhetsskäl (brand/räddning) hållas fria och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom på vind och i källare.

13. Korridorer, loftgångar och trapphus
Det är inte tillåtet att förvara något av dina tillhörigheter utanför din lägenhet. Korridorer, loftgångar och trapphus är väg till utrymning och där får inte förvaras något som kan äventyra en utrymning av fastigheten. Sopor får inte ställas i korridorerna då lukt uppstår.

14. Parabolantenn
Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.

15. Husdjur
Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp djurets spillning.

16. Störningar
För att alla skall kunna trivas är det viktigt att inte störa omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som exempelvis i trappa, hiss, tvättstugor och garage.

Några exempel:

  • Man får inte spela så högt på musikanläggning att grannar störs
  • Grannar får inte heller störas av oväsen i trappan på grund av besökare till lägenheten
  • Hundar får inte skälla eller yla så att omkringboende störs

Reglerna gäller dygnet runt, men är extra angelägna att följa från kl. 22.00 på kvällen till kl. 07.00 på morgonen. Tvätt- och diskmaskiner skall inte köras under denna tid. Tänk också på att en del grannar har nattarbete och därför behöver sova på dagen.

17. Andrahandsuthyrning
Upplåtelse eller uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke skall vara skriftlig (särskild blankett finns) och innehålla skälet för begäran, avsedd tidsperiod samt uppgifter om vem som skall hyra lägenheten. Ansökan skall inkomma till styrelsen och även godkännas innan din hyresgäst flyttar in. Andrahandsuthyrning beviljas årsvis.

18. Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som skall underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder är du skyldig att se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador är dyra och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. En särskild hemförsäkring för bostadsrätt skall tecknas.

19. Förändringar i lägenheten
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t.ex. lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Du får däremot inte göra några förändringar på fastighetens gemensamma system, dvs ventilations-, värme-, vatten- och avloppssystem, utan styrelsens godkännande. Om detta görs utan godkännande från styrelse kommer kostnaderna för att återställa systemet debiteras bostadsrättsinnehavaren. Andra mer omfattande förändringar kräver också styrelsens tillstånd, t.ex. om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Skall du bygga om i våtrum skall du oundvikligen anmäla den entreprenör som du skall anlita till styrelsen som kontrollerar behörighet för denna typ av arbeten. Du får under inga omständigheter utföra arbeten som påverkar eller skadar våtrummets tätskikt själv. Rådfråga gärna styrelsen! Ibland kan det också behövas bygganmälan för att vidta vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten.

20. Om du tänker flytta
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också skall godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får ske. Tillsammans med en ansökan om medlemskap skall även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.